Environmental and varietal impact on linseed composition and on oil unidirectional expression process - Génie Enzymatique et Cellulaire UTC
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2015

Environmental and varietal impact on linseed composition and on oil unidirectional expression process

Résumé

Effect of environmental factors and cultivar on linseed composition and subsequent oil expression has been studied. Ten linseed cultivars were grown in two different location (north and south of France) during years 2011, 2012 and 2013. Every year have been characterized in terms of pluviometry, sunshine hours and degree days, each climatic factor has been cumulated from flowering to harvest. A strong impact of cultivar on oil, C18:3 and starch content has been noticed whereas the growing location has only affected the starch and lipid contents. Year effect have been recorded on proteins, oil and C18:3 content. A principal component analysis has highlighted the correlation between the pluviometry and the C18:3 content. Oil content have not presented any correlation with environmental or composition factors. Oil expression using the seeds previously characterized has exhibited a strong correlation between C18:3 content and oil yield. No correlation between oil yield and other composition parameters has been observed. The analysis of variance conducted on yield has emphasized that yield variation was majority attributable to a year effect.
L’effet des paramètres environnementaux et de la variété sur la composition de la graine de lin et sur le procédé ultérieur de pressage a été étudié. Dix variétés de lin oléagineux ont été cultivées sur deux sites différents (nord et centre de la France) au cours des années 2011, 2012 et 2013. Chaque année de culture a été caractérisée, de la floraison des plants à la récolte des graines, en termes de cumul de précipitation, de cumul d’heures d’ensoleillement et de degrés jour de croissance (DJCF). Un fort effet variétal sur les teneurs en huile, C18:3 et amidon a été relevé tandis que le lieu de culture n’a affecté que la teneur en lipides et amidon. L’effet année a quant à lui été marqué pour les teneurs en protéines, huile et C18:3. Une analyse en composantes principales a mis en évidence le lien entre teneur en C18:3 et cumul de précipitations. La teneur en lipides n’a pu être corrélée à aucun des paramètres environnementaux ou de composition étudiés. Le pressage des graines précédemment caractérisées a montré une forte corrélation entre teneur en C18:3 et rendement. Aucune autre corrélation entre paramètres de composition et rendement de pressage n’a été notée. L’analyse de variance a mis en évidence que les variations de rendement observées étaient principalement imputables à un effet année.
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Dates et versions

hal-01344623 , version 1 (24-04-2024)

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Citer

Raphaëlle Savoire, Melha-Amel Lazouk, Elisabeth Van-Hecke, Romain Roulard, Reynald Tavernier, et al.. Environmental and varietal impact on linseed composition and on oil unidirectional expression process. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2015, 22 (6), pp.D605. ⟨10.1051/ocl/2015016⟩. ⟨hal-01344623⟩
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